You are here:-Vraag het de expert

Vraag het de expert

U kunt hier de reeds gestelde vragen met de antwoorden van de experts vinden.

Staat de vraag die u heeft er nog niet bij? Stel deze dan door uw vraag per e-mail te sturen naar: info@kennispleinconditiemeten.nl

Wij publiceren uw vraag en het antwoord van de expert vervolgens op deze webpagina.

Je dient in te loggen om een nieuw onderwerp of bericht aan te maken. » Inloggen
verouderingskromme monument

Goedemiddag,

Wanneer mag de verouderingskromme uit  NEN  2767-1 worden toegepast bij een monumentaal bouwkundig element voor het bepalen van de conditie van dat element?

Mijn antwoord zou zijn als het element niet visueel te inspecteren is (immers een monument).
Volgens medestudenten is de kromme niet van toepassing op bouwkundige elementen enkel installatie en transport. Wat is de juiste?

Met vriendelijke groet,

D. Visscher

Voor bouwkundige elementen in het algemeen, dus inclusief monumentale elementen, geldt dat de verouderingskromme niet gebruikt mag worden voor het bepalen van de conditie. Gemeten condities op basis van verouderingsgebreken (slijtagegebreken) geven in samenhang met de verouderingskromme de rest levensduur verwachting aan. Elke conditiesprong levert een (theoretische) halvering op van de restlevensduur.

Voor installatieonderdelen zoals bijvoorbeeld pompen, radiatoren en verlichting kan de verouderingskrormme worden toegepast. Uit de gebrekenlijsten van NEN 2767 deel 2 zal dan het gebrek ‘verval’ gekozen moeten worden. Dit gebrek komt niet voor in het bouwkundig deel.

Peter van der Landen - expert