You are here:-Vraag het de expert

Vraag het de expert

U kunt hier de reeds gestelde vragen met de antwoorden van de experts vinden.

Staat de vraag die u heeft er nog niet bij? Stel deze dan door uw vraag per e-mail te sturen naar: info@kennispleinconditiemeten.nl

Wij publiceren uw vraag en het antwoord van de expert vervolgens op deze webpagina.

Je dient in te loggen om een nieuw onderwerp of bericht aan te maken. » Inloggen
Beoordelen houtrotschade


Hoe wordt houtrotschade geclassificeerd? Bijvoorbeeld houtrotschade in een kozijn. Op 1 plaats is de schade 5*5*3 cm (75 cm). Op een andere plaats is de onderdorpel tot achter de glaslijn aangetast. Hoe bepaal je de intensiteit en de omvang van de houtrot schade plaatsen.

Johan Glorie - Bureau Onderhoud

 

In de NEN 2767 – 2 gebrekenlijsten bij het bouwdeel houten kozijnwerk geclassificeerd als ERNSTIG gebrek met intensiteit EINDSTADIUM.

De omvang van dit gebrek is niet direct herleidbaar door ‘oppervlakte gebrek’ te delen door ‘totaal oppervlak kozijnwerk’. De omvang wordt dan bepaald door kosten voor herstel uit te rekenen en deze te relateren aan de vervangingswaarde van het totale kozijnwerk.

Peter van der Landen - expert

Bedankt voor het antwoord.

Een aanvullende vraag:
Een complex bestaat uit 10 woningen (30 deuren). Bij twee deuren is houtrotschade aangetroffen. De houtrotschade zit in beide deuren onderaan en is door en door. De afmeting van de schade is 10*3*4cm b*h*d (120 cm3). Welke intensiteit en omvang noteer je bij de deuren?

Johan Glorie - Bureau Onderdhoud

 

 

De intensiteit is hier eveneens EINDSTADIUM, er is geen andere keuze. En ook hier wordt de omvang bepaald door de passende maatregel bij het gebrek te kiezen. Ik kan me voorstellen dat reparatie technisch gezien mogelijk is. Percentage herstelkosten ten opzichte van de vervangingswaarde van 30 stuks deuren bepalen. Indien herstel niet technisch haalbaar is zal de omvang 2 gedeeld door 30 = 7 % zijn (plaatselijk 2 tot 10%).
Zie termen en definities 3.18 OMVANG in de NEN 2767 – 1 Methodiek.

Peter van der Landen - expert